1. Archief! Het reilen & zeilen in dorp of stad.

Memory 'Mechelen' Historische wandeltocht 2007

Mijn Archief: Geboortestad overleden echtgenoot
Read More
  • "De Leuvense Vaart" Ons beginpunt van de 'Historische Wandeltocht'. Zicht op 'De Vaart' richtig station. Op de achtergrond de spoorwegbrug. 1933-35: constructie van de meest zuidelijke Vierendeelbrug over de Leuvense vaart. Op 5 mei 1935 werd de brug "ingereden" door de eerste trein met electrische tractie in België.

    "De Leuvense Vaart" Ons beginpunt van de 'Historische Wandeltocht'. Zicht op 'De Vaart' richtig station. Op de achtergrond de spoorwegbrug. 1933-35: constructie van de meest zuidelijke Vierendeelbrug over de Leuvense vaart. Op 5 mei 1935 werd de brug "ingereden" door de eerste trein met electrische tractie in België.

  • "De Leuvense Vaart" Is een kanaal dat gelegen is tussen de Vaartkom in Leuven en het Zennegat in Mechelen. Het kanaal werd gegraven in de regeerperiode van Keizerin Maria-Theresia van Oostenrijk (1740-1780). Op de Leuvense Vaart kan men boottochtjes maken. Het meest bekende is het tripje, vertrekkend vanaf de Colomabrug naar Planckendael.

    "De Leuvense Vaart" Is een kanaal dat gelegen is tussen de Vaartkom in Leuven en het Zennegat in Mechelen. Het kanaal werd gegraven in de regeerperiode van Keizerin Maria-Theresia van Oostenrijk (1740-1780). Op de Leuvense Vaart kan men boottochtjes maken. Het meest bekende is het tripje, vertrekkend vanaf de Colomabrug naar Planckendael.

  • Van aan 'De Vaart' een zicht op 'De Brusselsepoort' met op de achtergrond 'De O.L.V. kerk'

    Van aan 'De Vaart' een zicht op 'De Brusselsepoort' met op de achtergrond 'De O.L.V. kerk'

  • "De Brusselsepoort" Ze is de enige overgebleven poort van de Mechelse stadsmuur.

    "De Brusselsepoort" Ze is de enige overgebleven poort van de Mechelse stadsmuur.

  • Sinds 2000 is er een Museum in gevestigd, dat de Toegangspoort wil zijn tot de Mechelse Geschiedenis.

    Sinds 2000 is er een Museum in gevestigd, dat de Toegangspoort wil zijn tot de Mechelse Geschiedenis.

  • De benaming Nieuwe Brusselpoort dateert van 1698 toen de Nieuwe Steenweg naar Brussel over Vilvoorde werd aangelegd.

    De benaming Nieuwe Brusselpoort dateert van 1698 toen de Nieuwe Steenweg naar Brussel over Vilvoorde werd aangelegd.

  • De Nieuwe Brusselsepoort bestaat uit twee torens en staat midden op een Kruispunt. De bakstenen aanzet van de stadwallen, is duidelijk te zien aan de zijkant van de poort. Er is momenteel een Stadsmuseum in gevestigd.

    De Nieuwe Brusselsepoort bestaat uit twee torens en staat midden op een Kruispunt. De bakstenen aanzet van de stadwallen, is duidelijk te zien aan de zijkant van de poort. Er is momenteel een Stadsmuseum in gevestigd.

  • De Brusselpoort in Mechelen is de enige Stadspoort die overblijft van de oorspronkelijke Twaalf Poorten. Dit bouwwerk dateert uit de 13e eeuw en haar huidige uitzicht verkreeg ze tijdens de 16e eeuw.

    De Brusselpoort in Mechelen is de enige Stadspoort die overblijft van de oorspronkelijke Twaalf Poorten. Dit bouwwerk dateert uit de 13e eeuw en haar huidige uitzicht verkreeg ze tijdens de 16e eeuw.

  • Oorspronkelijk werd deze poort de Overste Poort genoemd omdat ze in hoogte de andere elf stadspoorten van de 13e-14e eeuwse omwalling overtrof.

    Oorspronkelijk werd deze poort de Overste Poort genoemd omdat ze in hoogte de andere elf stadspoorten van de 13e-14e eeuwse omwalling overtrof.

  • "De Witte Gekroonde Leeuw" In De Hoogstraat. Deze straat gaf toegang tot de oude weg naar Zemst en de Hombeekse Steenweg en, vanaf 1698, tot de toenmalige Brusselsesteenweg. Vroeger werd deze straat de Overste Strate genoemd en vanaf de 15e eeuw de Hoogstraat.

    "De Witte Gekroonde Leeuw" In De Hoogstraat. Deze straat gaf toegang tot de oude weg naar Zemst en de Hombeekse Steenweg en, vanaf 1698, tot de toenmalige Brusselsesteenweg. Vroeger werd deze straat de Overste Strate genoemd en vanaf de 15e eeuw de Hoogstraat.

  • Het detail: "De Witte Gekroonde Leeuw" uit 1736

    Het detail: "De Witte Gekroonde Leeuw" uit 1736

  • "Outlaw" uit 1639, in De Hoogstraat.

    "Outlaw" uit 1639, in De Hoogstraat.

  • Detail: jaartal 1639

    Detail: jaartal 1639

  • Op 'De graanmarkt of De Korenmarkt' Het "Hof van Sint-Joris" Terwijl in de 13de eeuw het Lakenhuis op deze plaats gevestigd was, werd het pand in de 15de eeuw het 'Hof van Schoofs' genoemd, naar de toenmalige eigenaars. In 1474 werd het pand verkocht aan Jean Carondelet, de eerste voorzitter van de Grote Raad, en daarna aan een Duits koopman zodat het huis 'Den Duitsch' geroemd werd.

    Op 'De graanmarkt of De Korenmarkt' Het "Hof van Sint-Joris" Terwijl in de 13de eeuw het Lakenhuis op deze plaats gevestigd was, werd het pand in de 15de eeuw het 'Hof van Schoofs' genoemd, naar de toenmalige eigenaars. In 1474 werd het pand verkocht aan Jean Carondelet, de eerste voorzitter van de Grote Raad, en daarna aan een Duits koopman zodat het huis 'Den Duitsch' geroemd werd.

  • Detail gevel. In 1561 werd het pand aangekocht door wijnhandelaar Claude Ruts die de mooie huistoren oprichtte. In 1604 werd het pand 'het gildehuis van de kruisboogschutters', die de voorgevel vernieuwden. Het pand werd in de loop van de 20ste eeuw verschillende keren gerestaureerd, en in 1977 werd het beschermd als monument.

    Detail gevel. In 1561 werd het pand aangekocht door wijnhandelaar Claude Ruts die de mooie huistoren oprichtte. In 1604 werd het pand 'het gildehuis van de kruisboogschutters', die de voorgevel vernieuwden. Het pand werd in de loop van de 20ste eeuw verschillende keren gerestaureerd, en in 1977 werd het beschermd als monument.

  • Detail gevel. 
De Korenmarkt huist enkele wereldberoemde winkels, waaronder een klokkengieterij en de muziekwinkel Del Monte. Ook huist er al jaren op het plein Frituur Korenmarkt.

    Detail gevel. De Korenmarkt huist enkele wereldberoemde winkels, waaronder een klokkengieterij en de muziekwinkel Del Monte. Ook huist er al jaren op het plein Frituur Korenmarkt.

  • "De oude klokkengieterij" (wit gebouw) De Mechelse klokkengieterij bevindt zich aan de Korenmarkt.

    "De oude klokkengieterij" (wit gebouw) De Mechelse klokkengieterij bevindt zich aan de Korenmarkt.

  • De Korenmarkt is een driehoekig marktplein gelegen tussen twee aloude verkeersaders: de Hoogstraat-Guldenstraat en de Adegemstraat-Onze-Lieve-Vrouwestraat. De benaming Korenmarkt werd teruggevonden vanaf de 13e eeuw. In 1851 werd dit plein Graanmarkt genoemd en later opnieuw Korenmarkt.

    De Korenmarkt is een driehoekig marktplein gelegen tussen twee aloude verkeersaders: de Hoogstraat-Guldenstraat en de Adegemstraat-Onze-Lieve-Vrouwestraat. De benaming Korenmarkt werd teruggevonden vanaf de 13e eeuw. In 1851 werd dit plein Graanmarkt genoemd en later opnieuw Korenmarkt.

  • "Atlantis" Reisbureau van mijn oom Léo & tante Liliane. Met ook een geklasseerde gevel!
Ernaast, huis: 'DE RAM' Guldenstraat 20
'De Ram', een classicistische gevel uit het laatste kwart van de 18de eeuw, toont op de foto nog de oorspronkelijke benedenverdieping. Na de Tweede Wereldoorlog wordt ze verbouwd tot opengewerkte winkelarcade. De rechthoekige vensters hebben typische Lodewijk XVI-omlijstingen met slingers en rosetten. De naam 'Ram' is veel ouder dan de gevel, want al in 1294 behoort het pand onder die naam toe aan de commanderij van Pitzemburg.

    "Atlantis" Reisbureau van mijn oom Léo & tante Liliane. Met ook een geklasseerde gevel! Ernaast, huis: 'DE RAM' Guldenstraat 20 'De Ram', een classicistische gevel uit het laatste kwart van de 18de eeuw, toont op de foto nog de oorspronkelijke benedenverdieping. Na de Tweede Wereldoorlog wordt ze verbouwd tot opengewerkte winkelarcade. De rechthoekige vensters hebben typische Lodewijk XVI-omlijstingen met slingers en rosetten. De naam 'Ram' is veel ouder dan de gevel, want al in 1294 behoort het pand onder die naam toe aan de commanderij van Pitzemburg.

  • Het huis: 'DE RAM' Guldenstraat 20, met ernaast 'DE LAMOT-SITE'
De Lamot-Site in Mechelen is het oude bedrijfsterrein van Brouwerij Lamot, tegenover de Vismarkt. In 2005 werd de Site heropend na een ingrijpend Reconversieproject. Dit project werd reeds in 2003 bekroond met de 'Thuis in de stad-prijs' voor reïntegratie van verloren stadsdelen binnen de stad.

    Het huis: 'DE RAM' Guldenstraat 20, met ernaast 'DE LAMOT-SITE' De Lamot-Site in Mechelen is het oude bedrijfsterrein van Brouwerij Lamot, tegenover de Vismarkt. In 2005 werd de Site heropend na een ingrijpend Reconversieproject. Dit project werd reeds in 2003 bekroond met de 'Thuis in de stad-prijs' voor reïntegratie van verloren stadsdelen binnen de stad.

  • Het Brouwerijgebouw met zijn Congres-en Erfgoedcentrum Lamot ligt centraal op de Site. Daarnaast is er ook een Hotel (Novotel), een Warenhuis (Match Mechelen), meerdere kleine shops, een wellness-center, bureauruimten en 44 luxe-appartementen. Ondergronds vindt u een parking voor ongeveer 220 wagens.

    Het Brouwerijgebouw met zijn Congres-en Erfgoedcentrum Lamot ligt centraal op de Site. Daarnaast is er ook een Hotel (Novotel), een Warenhuis (Match Mechelen), meerdere kleine shops, een wellness-center, bureauruimten en 44 luxe-appartementen. Ondergronds vindt u een parking voor ongeveer 220 wagens.

  • "Het Novotel"

    "Het Novotel"

  • De site werd in 2006 verbonden met de Vismarkt - De meest trendy plek in Mechelen - via een Voetgangersbrug. Lamot is tevens het centrale punt van het Dijlepad. Dit pad loopt langs de Dijle van Oost naar West, dwars door Mechelen.

    De site werd in 2006 verbonden met de Vismarkt - De meest trendy plek in Mechelen - via een Voetgangersbrug. Lamot is tevens het centrale punt van het Dijlepad. Dit pad loopt langs de Dijle van Oost naar West, dwars door Mechelen.

  • Detail

    Detail

  • "De Match"

    "De Match"

  • De Match van op de 'Voetgangersbrug'

    De Match van op de 'Voetgangersbrug'

  • "Dream"

    "Dream"

  • 'Voetgangersbrug' met zicht op 'De Vismarkt'

    'Voetgangersbrug' met zicht op 'De Vismarkt'

  • "Brouwerij Lamot" De 23 personeelsleden van de Brouwerij Lamot in Mechelen hieven op 22 december 1994 samen met Brouwmeester Emiel Philips en Explotatiedirekteur Kris De Craene het laatste glas. Daarmee rondden zij een brok Bierbrouwersgeschiedenis af, die in Mechelen 367 jaar heeft geduurd.

    "Brouwerij Lamot" De 23 personeelsleden van de Brouwerij Lamot in Mechelen hieven op 22 december 1994 samen met Brouwmeester Emiel Philips en Explotatiedirekteur Kris De Craene het laatste glas. Daarmee rondden zij een brok Bierbrouwersgeschiedenis af, die in Mechelen 367 jaar heeft geduurd.

  • Mechelse Stadsarchieven maken reeds in 1627 melding van een Brouwerij De Croon, die op dezelfde plaats stond als de huidige Brouwerij Lamot in de Van Beethovenstraat, langs de oevers van de Dijle. In 1855 verwierven Charles en Richard Lamot de meerderheid van de aandelen van Brouwerij De Croon en enkele jaren later kochten ze nog een Mechelse onderneming, Brouwerij De Plein. Kort daarop werd Charles Lamot de enige eigenaar van beide Brouwerijen, die hij fusioneerde tot Brasseries et Malteries de la Couronne et de la Pleine, kortweg Brouwerij De Kroon en De Plein.

    Mechelse Stadsarchieven maken reeds in 1627 melding van een Brouwerij De Croon, die op dezelfde plaats stond als de huidige Brouwerij Lamot in de Van Beethovenstraat, langs de oevers van de Dijle. In 1855 verwierven Charles en Richard Lamot de meerderheid van de aandelen van Brouwerij De Croon en enkele jaren later kochten ze nog een Mechelse onderneming, Brouwerij De Plein. Kort daarop werd Charles Lamot de enige eigenaar van beide Brouwerijen, die hij fusioneerde tot Brasseries et Malteries de la Couronne et de la Pleine, kortweg Brouwerij De Kroon en De Plein.

  • Zicht op 'De Dijle' met op de achtergrond de groene oude brug: "De Kraanbrug" 
vervolg.....Na de dood van Charles Lamot in 1906 nam zijn zoon César Lamot de bloeiende zaak over. Net vóór de eerste wereldoorlog bedroeg de jaarlijkse produktie reeds 30.000 hl. In 1922 liet César Lamot een nieuwe Brouwerij bouwen voor het brouwen van Laag Gistingsbier, met een capaciteit van 60.000 à 70.000 hl of een jaarlijkse storting van 1 miljoen kg. Om de nodige gelden bijeen te krijgen sloot César in 1924 een akkoord met Louis Lamot, eigenaar van Brouwerij Rolaf te Boom.....

    Zicht op 'De Dijle' met op de achtergrond de groene oude brug: "De Kraanbrug" vervolg.....Na de dood van Charles Lamot in 1906 nam zijn zoon César Lamot de bloeiende zaak over. Net vóór de eerste wereldoorlog bedroeg de jaarlijkse produktie reeds 30.000 hl. In 1922 liet César Lamot een nieuwe Brouwerij bouwen voor het brouwen van Laag Gistingsbier, met een capaciteit van 60.000 à 70.000 hl of een jaarlijkse storting van 1 miljoen kg. Om de nodige gelden bijeen te krijgen sloot César in 1924 een akkoord met Louis Lamot, eigenaar van Brouwerij Rolaf te Boom.....

  • vervolg.....Na deze Fusie kende de Brouwerij een enorme expansie en de Produktie steeg op onverhoopte wijze. In 1927 trokken de vroegere eigenaars van Brouwerij De Kroon en De Plein zich uit de zaak terug. Louis Lamot kreeg, samen met zijn zoon Julien, het beheer over de Brouwerij, die vanaf dan de naam Lamot Limited droeg. De brouwerij van Aldolphe Lamot te Boom kwam in 1935 bij de Lamot-groep samen met talrijke eigen cafés. Van 1949 tot 1970 werden door de familie Lamot nog meerdere brouwerijen aangekocht.....

    vervolg.....Na deze Fusie kende de Brouwerij een enorme expansie en de Produktie steeg op onverhoopte wijze. In 1927 trokken de vroegere eigenaars van Brouwerij De Kroon en De Plein zich uit de zaak terug. Louis Lamot kreeg, samen met zijn zoon Julien, het beheer over de Brouwerij, die vanaf dan de naam Lamot Limited droeg. De brouwerij van Aldolphe Lamot te Boom kwam in 1935 bij de Lamot-groep samen met talrijke eigen cafés. Van 1949 tot 1970 werden door de familie Lamot nog meerdere brouwerijen aangekocht.....

  • Nu komen we aan op 'De Haverwerf' aan: "Sint Jozef" Fraaie Barokgevel uit 1669, maar volgens Marcel Kocken weer opgebouwd met gedeeltelijk herbruikt materiaal.

    Nu komen we aan op 'De Haverwerf' aan: "Sint Jozef" Fraaie Barokgevel uit 1669, maar volgens Marcel Kocken weer opgebouwd met gedeeltelijk herbruikt materiaal.

  • Detail: "Sint Jozef"

    Detail: "Sint Jozef"

  • "De Verloren Zoon" of huis "De Drie Duiveltjes" ik denk dat men zelfs zegt: "De Bokkenrijders" Prachtige 16e-eeuwse Kunstgevel. Een van de mooiste voorbeelden van Gotische Houtconstructies met Vroeg-Renaissance Inslag.

    "De Verloren Zoon" of huis "De Drie Duiveltjes" ik denk dat men zelfs zegt: "De Bokkenrijders" Prachtige 16e-eeuwse Kunstgevel. Een van de mooiste voorbeelden van Gotische Houtconstructies met Vroeg-Renaissance Inslag.

  • Detail: "De Duiveltjes" of " De Verloren Zoon"

    Detail: "De Duiveltjes" of " De Verloren Zoon"

  • Detail

    Detail

  • Detail

    Detail

  • Detail

    Detail

  • "Het Paradijs" (lichtgroene) Laat-Gotische Gevel met Vroeg-Renaissance Kenmerken, gebouwd rond 1520.

    "Het Paradijs" (lichtgroene) Laat-Gotische Gevel met Vroeg-Renaissance Kenmerken, gebouwd rond 1520.

  • Detail: "Het Paradijs"

    Detail: "Het Paradijs"

  • Nu zijn we beland aan 'De Persoonshoek' en gaan zo richting 'De Melaan' met hier 'Hof van Villers' nu een 'Seniorendorp', residentie voor senioren.

    Nu zijn we beland aan 'De Persoonshoek' en gaan zo richting 'De Melaan' met hier 'Hof van Villers' nu een 'Seniorendorp', residentie voor senioren.

  • Detail: "Het Hof van Villers"

    Detail: "Het Hof van Villers"

  • "Restaurant Hof van Villers" Met zijn idylisch kader langs de Dijle biedt het 'Hof van Villers' een oase van rust. De binnenkoer leent zich uitstekend voor recepties, temidden van de geklasseerde gevels.

    "Restaurant Hof van Villers" Met zijn idylisch kader langs de Dijle biedt het 'Hof van Villers' een oase van rust. De binnenkoer leent zich uitstekend voor recepties, temidden van de geklasseerde gevels.

  • Aan 'Het Jef Denynplein' De Melaan (een Vliet of Gracht) bestaat uit de oude Melaan en de nieuwe Melaan. De oude Melaan mondde uit in de Dijle ter hoogte van de Winketpoort, terwijl de Nieuwe Melaan uitmondde op de terreinen van het Hof van Villers.

    Aan 'Het Jef Denynplein' De Melaan (een Vliet of Gracht) bestaat uit de oude Melaan en de nieuwe Melaan. De oude Melaan mondde uit in de Dijle ter hoogte van de Winketpoort, terwijl de Nieuwe Melaan uitmondde op de terreinen van het Hof van Villers.

  • Het benaming Nieuwe Melaan dateert uit 1235. In 1289 is voor het eerst sprake van de Oude Melaan. Dat betekent dat de Nieuwe Melaan in 1289 zeker al bestond. Het lijkt erop dat de Nieuwe Melaan tussen 1235 en 1289 gegraven is, maar dat is niet 100% zeker. De Melaan werd in 1913 gedempt als een van de laatste vlieten in het toenmalige Mechelen.

    Het benaming Nieuwe Melaan dateert uit 1235. In 1289 is voor het eerst sprake van de Oude Melaan. Dat betekent dat de Nieuwe Melaan in 1289 zeker al bestond. Het lijkt erop dat de Nieuwe Melaan tussen 1235 en 1289 gegraven is, maar dat is niet 100% zeker. De Melaan werd in 1913 gedempt als een van de laatste vlieten in het toenmalige Mechelen.

  • Anno 2006 werd deze Vliet opengelegd om terug water in de Binnenstad te brengen. Tevens werd de Oude Minderbroedersbrug ook opnieuw gerestaureerd.

    Anno 2006 werd deze Vliet opengelegd om terug water in de Binnenstad te brengen. Tevens werd de Oude Minderbroedersbrug ook opnieuw gerestaureerd.

  • Photo Sharing
  • About SmugMug
  • Browse Photos
  • Prints & Gifts
  • Terms
  • Privacy
  • Contact
  • Owner Log In
© 2021 SmugMug, Inc.
    Detail gevel. In 1561 werd het pand aangekocht door wijnhandelaar Claude Ruts die de mooie huistoren oprichtte. In 1604 werd het pand 'het gildehuis van de kruisboogschutters', die de voorgevel vernieuwden. Het pand werd in de loop van de 20ste eeuw verschillende keren gerestaureerd, en in 1977 werd het beschermd als monument.
    Detail gevel. 
De Korenmarkt huist enkele wereldberoemde winkels, waaronder een klokkengieterij en de muziekwinkel Del Monte. Ook huist er al jaren op het plein Frituur Korenmarkt.
    "De oude klokkengieterij" (wit gebouw) De Mechelse klokkengieterij bevindt zich aan de Korenmarkt.