1. Archief! Het reilen & zeilen in dorp of stad.

Memory 'Grimbergen' en zijn omgeving '06-'07-'08-2009

Mijn Archief: De Gemeente waar mijn vriend woont
Read More
  • De Borgt 2006: "De Kleine Kerkstraat" krijgt een nieuwe riolering en bestrating.

    De Borgt 2006: "De Kleine Kerkstraat" krijgt een nieuwe riolering en bestrating.

  • Untitled photo
  • Untitled photo
  • Untitled photo
  • Untitled photo
  • Untitled photo
  • Untitled photo
  • Untitled photo
  • Untitled photo
  • Untitled photo
  • Untitled photo
  • Untitled photo
  • Untitled photo
  • Untitled photo
  • Untitled photo
  • Untitled photo
  • Untitled photo
  • Untitled photo
  • Untitled photo
  • Untitled photo
  • Borgt 2007: "De Negensprong" De school na de renovatie.
Gemeentelijke Kleuter- en Basisschool De Negensprong, Jean Deschampsstraat 19, 1850 Grimbergen

GRIMBERGEN (Borgt) - Veel langer dan verwacht hebben de leerlingen van de gemeentelijke kleuter- en basisschool De Negensprong in de Borgt moeten wachten op hun nieuwe klaslokalen en polyvalente ruimte. Gisteren is eindelijk met de verhuizing begonnen en de kinderen staken zelf een handje toe. ,,Ik ben een gelukkige vrouw'', zegt directrice Jeannine Van der Trappen.

    Borgt 2007: "De Negensprong" De school na de renovatie. Gemeentelijke Kleuter- en Basisschool De Negensprong, Jean Deschampsstraat 19, 1850 Grimbergen GRIMBERGEN (Borgt) - Veel langer dan verwacht hebben de leerlingen van de gemeentelijke kleuter- en basisschool De Negensprong in de Borgt moeten wachten op hun nieuwe klaslokalen en polyvalente ruimte. Gisteren is eindelijk met de verhuizing begonnen en de kinderen staken zelf een handje toe. ,,Ik ben een gelukkige vrouw'', zegt directrice Jeannine Van der Trappen.

  • vervolg..... In de zomer van 2004 zijn de renovatiewerken in de Negensprong in de Jean Deschampsstraat begonnen. De kleuterschool en het klooster, die allebei dringend aan vernieuwing toe waren, moesten opnieuw een geheel vormen met de nieuwere basisschool. De klasjes van de kleuterschool werden volledig vernieuwd. Het klooster werd afgebroken, alleen de beschermde gevel bleef bestaan. In het klooster zijn nu een polyvalente zaal, een refter en enkele burelen.

    vervolg..... In de zomer van 2004 zijn de renovatiewerken in de Negensprong in de Jean Deschampsstraat begonnen. De kleuterschool en het klooster, die allebei dringend aan vernieuwing toe waren, moesten opnieuw een geheel vormen met de nieuwere basisschool. De klasjes van de kleuterschool werden volledig vernieuwd. Het klooster werd afgebroken, alleen de beschermde gevel bleef bestaan. In het klooster zijn nu een polyvalente zaal, een refter en enkele burelen.

  • De drie achterliggende kleuterklasjes krijgen tijdens de paasvakantie nog een nieuw kleedje. De buitengevel wordt geverfd en er komen nieuwe ramen. Gisteren werd begonnen met de verhuizing. Enkele arbeiders van de gemeente kwamen daarbij helpen. Ook de leerlingen zelf staken een handje toe.

    De drie achterliggende kleuterklasjes krijgen tijdens de paasvakantie nog een nieuw kleedje. De buitengevel wordt geverfd en er komen nieuwe ramen. Gisteren werd begonnen met de verhuizing. Enkele arbeiders van de gemeente kwamen daarbij helpen. Ook de leerlingen zelf staken een handje toe.

  • vervolg..... ,,Vandaag brengen de arbeiders alle lessenaars naar de nieuwe klassen en verhuizen de kinderen hun eigen stoel en persoonlijke spulletjes'', legt directrice Jeannine Van der Trappen uit. ,,Daarna is er in de vier containerklassen een fuif met muziek. Dan worden de containers afgebroken.'' 

,,Eigenlijk hebben we een nieuwe school'', vult Van der Trappen aan. ,,De leerlingen zijn erg enthousiast en ik ben een tevreden vrouw.'' Door het verdwijnen van de containers zal de speelplaats groter worden en is er opnieuw een uitzicht op het achterliggende park. Na de paasvakantie worden de nieuwe klasjes voor het eerst echt gebruikt.

    vervolg..... ,,Vandaag brengen de arbeiders alle lessenaars naar de nieuwe klassen en verhuizen de kinderen hun eigen stoel en persoonlijke spulletjes'', legt directrice Jeannine Van der Trappen uit. ,,Daarna is er in de vier containerklassen een fuif met muziek. Dan worden de containers afgebroken.'' ,,Eigenlijk hebben we een nieuwe school'', vult Van der Trappen aan. ,,De leerlingen zijn erg enthousiast en ik ben een tevreden vrouw.'' Door het verdwijnen van de containers zal de speelplaats groter worden en is er opnieuw een uitzicht op het achterliggende park. Na de paasvakantie worden de nieuwe klasjes voor het eerst echt gebruikt.

  • "Borgt 2008" Pasen!

    "Borgt 2008" Pasen!

  • Men kan in de kerk komen bewegen en de H. Salvator de genezing afsmeken van hoofdpijn, hartzeer en andere kwalen. Vanop de kerkberg, die bekroond is met een witstenen Sint-Salvatorbeeld en geflankeerd door een Lourdesgrot, hebben we een gezicht op de twee hoge flatgebouwen, opgericht door het gemeentebestuur op een open vlakte tussen het domein van de Borgt en de vaart. Deze nieuwbouw heeft de jongste jaren de gelegenheid gegeven aan vele jonge echtparen in hun eigen dorpje te blijven wonen, alhoewel sommige woondeskundigen deze hoogbouw afkeuren naast de oude dorpskern. NU, sociale appartementen, behuisd door verschillende nationaliteiten.

    Men kan in de kerk komen bewegen en de H. Salvator de genezing afsmeken van hoofdpijn, hartzeer en andere kwalen. Vanop de kerkberg, die bekroond is met een witstenen Sint-Salvatorbeeld en geflankeerd door een Lourdesgrot, hebben we een gezicht op de twee hoge flatgebouwen, opgericht door het gemeentebestuur op een open vlakte tussen het domein van de Borgt en de vaart. Deze nieuwbouw heeft de jongste jaren de gelegenheid gegeven aan vele jonge echtparen in hun eigen dorpje te blijven wonen, alhoewel sommige woondeskundigen deze hoogbouw afkeuren naast de oude dorpskern. NU, sociale appartementen, behuisd door verschillende nationaliteiten.

  • (vroeger) En vele mensen spreken ook nog van de Langestraat. De plaatsnaam « Borgt » verschijnt voor de eerste keer in « De Keure van Grimber-:en » uit 1275. We durven echter wel veronderstellen dat de naam veel ouder is. Die oude plaatsnamen werden zo maar niet ineens uit de duim gezogen, maar leefden reeds lang onder het volk en werden regelmatig gebruikt alvorens ze opgeschreven werden. Men spreekt nu nog van de « Beurcht », vervorming van burcht of versterking. In de Borgt stond omstreeks de jaren 1100 een kasteel op de Senecaberg. Vandaar dan de naam. Rond deze hoogte of Motte zijn er enge straatjes aangelegd met smalle kleine huisjes die aan de Borgt nu nog het typische uitzicht geven van een gesloten gemeenschap. Het dorpje, ingesloten tussen het Willebroeks kanaal(gegraven in 1550), de provinciale baan en het domein Ter Tommen.

    (vroeger) En vele mensen spreken ook nog van de Langestraat. De plaatsnaam « Borgt » verschijnt voor de eerste keer in « De Keure van Grimber-:en » uit 1275. We durven echter wel veronderstellen dat de naam veel ouder is. Die oude plaatsnamen werden zo maar niet ineens uit de duim gezogen, maar leefden reeds lang onder het volk en werden regelmatig gebruikt alvorens ze opgeschreven werden. Men spreekt nu nog van de « Beurcht », vervorming van burcht of versterking. In de Borgt stond omstreeks de jaren 1100 een kasteel op de Senecaberg. Vandaar dan de naam. Rond deze hoogte of Motte zijn er enge straatjes aangelegd met smalle kleine huisjes die aan de Borgt nu nog het typische uitzicht geven van een gesloten gemeenschap. Het dorpje, ingesloten tussen het Willebroeks kanaal(gegraven in 1550), de provinciale baan en het domein Ter Tommen.

  • (Vroeger) Borgt is altijd een typische arbeidersgemeenschap geweest. Alhoewel de bevolking in vroegere eeuwen kleine « cossaeten » waren, boerkens afhangend van het Tertommenkasteel of het kasteel van Schiplaeken. Ze bewoonden kleine huisjes waar de dieren en de bewoners dicht bijeen onder hetzelfde dak verbleven. Zulke kleine huisjes (nu onbewoond) zijn nog te bezichtigen naast de Senecaberg. Die zijn nu afgebroken en er staan mooie witte huisjes.

    (Vroeger) Borgt is altijd een typische arbeidersgemeenschap geweest. Alhoewel de bevolking in vroegere eeuwen kleine « cossaeten » waren, boerkens afhangend van het Tertommenkasteel of het kasteel van Schiplaeken. Ze bewoonden kleine huisjes waar de dieren en de bewoners dicht bijeen onder hetzelfde dak verbleven. Zulke kleine huisjes (nu onbewoond) zijn nog te bezichtigen naast de Senecaberg. Die zijn nu afgebroken en er staan mooie witte huisjes.

  • (vroeger) Het geheel is maar enkele ha groot maar het is zodanig dicht bebouwd en er lopen zovele kleine paadjes dat het een echte doolhof lijkt. Op een stratenplan van 1699 kunnen de huidige structuren nog zeer gemakkelijk teruggevonden worden. In 1786 telde de Borgt ongeveer 287 inwoners en met de ramp in 1839 woonden er 400 mensen. Vandaag is het bevolkingsaantal gegroeid tot ± 1.500. Het grondgebied dat de Borgt genoemd wordt, behoort feitelijk tot twee gemeenten : Grimbergen en Vilvoorde. Maar de parochie Borgt, dat het grootste gedeelte omvat, is uitsluitend gericht op Grimbergen. Gedurende de Franse overheersing werd de Borgt zelfs een tijdje zelfstandige gemeente met een eigen burgemeester, en dit van 1795 tot 1800. Grimbergen was toen de kantonhoofdpiaats.

    (vroeger) Het geheel is maar enkele ha groot maar het is zodanig dicht bebouwd en er lopen zovele kleine paadjes dat het een echte doolhof lijkt. Op een stratenplan van 1699 kunnen de huidige structuren nog zeer gemakkelijk teruggevonden worden. In 1786 telde de Borgt ongeveer 287 inwoners en met de ramp in 1839 woonden er 400 mensen. Vandaag is het bevolkingsaantal gegroeid tot ± 1.500. Het grondgebied dat de Borgt genoemd wordt, behoort feitelijk tot twee gemeenten : Grimbergen en Vilvoorde. Maar de parochie Borgt, dat het grootste gedeelte omvat, is uitsluitend gericht op Grimbergen. Gedurende de Franse overheersing werd de Borgt zelfs een tijdje zelfstandige gemeente met een eigen burgemeester, en dit van 1795 tot 1800. Grimbergen was toen de kantonhoofdpiaats.

  • De Borgtse gemeenschap houdt er nog heel sterk aan om telkens op 11 november hulde te brengen aan het monument, (rechts op de foto) opgericht voor de slachtoffers van beide oorlogen. De eenvoudige arbeidersgemeenschap weet en erkent het offer van deze simpele lieden en het (eed dat nog niet volledig geheeld is bij sommige families uit de Borgt.

    De Borgtse gemeenschap houdt er nog heel sterk aan om telkens op 11 november hulde te brengen aan het monument, (rechts op de foto) opgericht voor de slachtoffers van beide oorlogen. De eenvoudige arbeidersgemeenschap weet en erkent het offer van deze simpele lieden en het (eed dat nog niet volledig geheeld is bij sommige families uit de Borgt.

  • (vroeger) Typisch zijn dus de kleine enge straai-jes. Hun namen geven de bestemming aan. Zo het Molenstraatje; langs een arm van de Tangebeek en aan de rand van de molenvijver staat nu nog het molenhuis (wel herbouwd). Zelfs toen het molenrad verdween (1938) bleef de graanmolen draaien met een automatische hamerslagmolen. Maar toen de meeste landbouwers en kleine boeren uit de Borgt verdwenen viel ook de molen stil. De laatste molenaar Frans Lau-wers woont er nog steeds. Onlangs verdween het kleine molenaarswegje (privébezit), dit tot ongenoegen van de schooljeugd, ouden van dagen en wandelaars.

    (vroeger) Typisch zijn dus de kleine enge straai-jes. Hun namen geven de bestemming aan. Zo het Molenstraatje; langs een arm van de Tangebeek en aan de rand van de molenvijver staat nu nog het molenhuis (wel herbouwd). Zelfs toen het molenrad verdween (1938) bleef de graanmolen draaien met een automatische hamerslagmolen. Maar toen de meeste landbouwers en kleine boeren uit de Borgt verdwenen viel ook de molen stil. De laatste molenaar Frans Lau-wers woont er nog steeds. Onlangs verdween het kleine molenaarswegje (privébezit), dit tot ongenoegen van de schooljeugd, ouden van dagen en wandelaars.

  • Untitled photo
  • Het donkere Klein Kerkstraatje leidt naar de kerk, die zelf moeilijk bereikbaar is langs smalle trappen, op de vroegere burchtheuvel prijkt. Deze kerk is toegewijd aan Sint-Salvator. Reeds vóór 1100 stond er op deze plaats een kerk of kapel. De huidige kerk is van jongere datum en is binnenin erg goed onderhouden. Ze bezit een oud Vlaams orgel dat op restauratie wacht.

    Het donkere Klein Kerkstraatje leidt naar de kerk, die zelf moeilijk bereikbaar is langs smalle trappen, op de vroegere burchtheuvel prijkt. Deze kerk is toegewijd aan Sint-Salvator. Reeds vóór 1100 stond er op deze plaats een kerk of kapel. De huidige kerk is van jongere datum en is binnenin erg goed onderhouden. Ze bezit een oud Vlaams orgel dat op restauratie wacht.

  • "Borgt 2009"
Het laatste winkeltje sluit zijn deuren!
Zondag 5 april 2009, afscheid van onze winkelmadam.

    "Borgt 2009" Het laatste winkeltje sluit zijn deuren! Zondag 5 april 2009, afscheid van onze winkelmadam.

  • Untitled photo
  • Maintje & Liliane "De Winkelmadame"

    Maintje & Liliane "De Winkelmadame"

  • Untitled photo
  • En..... er vloeide een paar tranen.....

    En..... er vloeide een paar tranen.....

  • Grimbergen 2006: De Abdijstraat

    Grimbergen 2006: De Abdijstraat

  • Untitled photo
  • "Abdijbier Museum"
Dit unieke abdijbiermuseum biedt historische informatie over het ontstaan en de evolutie van het abdijbier Grimbergen. Het Grimbergense abdijbiermuseum geeft een originele en didactische kijk op de rol van het bier voor de abdij sinds haar stichting in 1128 door de Heilige Norbertus.

    "Abdijbier Museum" Dit unieke abdijbiermuseum biedt historische informatie over het ontstaan en de evolutie van het abdijbier Grimbergen. Het Grimbergense abdijbiermuseum geeft een originele en didactische kijk op de rol van het bier voor de abdij sinds haar stichting in 1128 door de Heilige Norbertus.

  • Binnenin het museum wacht de bezoeker een eigentijdse en originele kennismaking met authentieke voorwerpen en originele afbeeldingen, de betekenis van het bier in de Middeleeuwen, evenals de mysterieuze symboliek rond de feniks, het eeuwenoude symbool van de abdij. Naast de sfeervol ingerichte tentoonstellingsruimte beschikt het museum over een vergaderzaal.

    Binnenin het museum wacht de bezoeker een eigentijdse en originele kennismaking met authentieke voorwerpen en originele afbeeldingen, de betekenis van het bier in de Middeleeuwen, evenals de mysterieuze symboliek rond de feniks, het eeuwenoude symbool van de abdij. Naast de sfeervol ingerichte tentoonstellingsruimte beschikt het museum over een vergaderzaal.

  • In de onmiddellijke omgeving van het Abdijbiermuseum kan u een bezoek brengen aan de Volkssterrenwacht Mira en de diverse locaties van het Museum voor de Oudere Technieken.

    In de onmiddellijke omgeving van het Abdijbiermuseum kan u een bezoek brengen aan de Volkssterrenwacht Mira en de diverse locaties van het Museum voor de Oudere Technieken.

  • "Abdij van Grimbergen"
Officieel gesticht in 1128 is Grimbergen in ons land de oudste bewoonde norbertijnerabdij. Het is evenwel niet uitgesloten dat Norbertus zelf in 1126 de abdij stichtte.
Bij het oprijden van het kerkplein in Grimbergen sta je voor een grote abdijkerk, opgetrokken in witte zandsteen. De 60 meter hoge toren met 48 klokken beheerst het dorp. Momenteel telt de abdij ca. 40 kloosterlingen die in meerdere sectoren werkzaam zijn.

    "Abdij van Grimbergen" Officieel gesticht in 1128 is Grimbergen in ons land de oudste bewoonde norbertijnerabdij. Het is evenwel niet uitgesloten dat Norbertus zelf in 1126 de abdij stichtte. Bij het oprijden van het kerkplein in Grimbergen sta je voor een grote abdijkerk, opgetrokken in witte zandsteen. De 60 meter hoge toren met 48 klokken beheerst het dorp. Momenteel telt de abdij ca. 40 kloosterlingen die in meerdere sectoren werkzaam zijn.

  • "Het Fenikshof"
Ontdek snel deze erg gezellige en trendy brasserie in Grimbergen. Betaalbare gezelligheid aan de geklasseerde abdijsite die ongetwijfeld tot de mooiste van Europa behoort! U kunt hier 7 dagen op 7 terecht om van onze heerlijke gerechten te proeven die op trendy wijze zijn aangekleed, of voor een perfect getapte Grimbergen. Ze maken ook u dromen waar in één van de drie schitterende feestzalen. ( Bbq, buffet, walking dinner, ... ). Het personeel ontvangt u met open armen tot binnenkort.

    "Het Fenikshof" Ontdek snel deze erg gezellige en trendy brasserie in Grimbergen. Betaalbare gezelligheid aan de geklasseerde abdijsite die ongetwijfeld tot de mooiste van Europa behoort! U kunt hier 7 dagen op 7 terecht om van onze heerlijke gerechten te proeven die op trendy wijze zijn aangekleed, of voor een perfect getapte Grimbergen. Ze maken ook u dromen waar in één van de drie schitterende feestzalen. ( Bbq, buffet, walking dinner, ... ). Het personeel ontvangt u met open armen tot binnenkort.

  • Fenikshof heropent na grondige renovatiewerken
Vanaf 2 februari heropent het Fenikshof, op de abdijsite van Grimbergen, zijn deuren voor het grote publiek. Eind augustus 2005 werden grondige verbouwingswerken uitgevoerd die nu succesvol afgerond zijn. Het resultaat is een multifunctioneel en tijdloos kader in de voormalige abdijhoeve, waar zowel een brasserie, een orangerie als een zaal onderdak vinden.

    Fenikshof heropent na grondige renovatiewerken Vanaf 2 februari heropent het Fenikshof, op de abdijsite van Grimbergen, zijn deuren voor het grote publiek. Eind augustus 2005 werden grondige verbouwingswerken uitgevoerd die nu succesvol afgerond zijn. Het resultaat is een multifunctioneel en tijdloos kader in de voormalige abdijhoeve, waar zowel een brasserie, een orangerie als een zaal onderdak vinden.

  • Bij de renovatie werd met veel oog voor stijl, hedendaagse vormgeving én authenticiteit te werk gegaan, zodat het geheel een eigentijdse en gezellige horeca-uitbating vormt die toegankelijk is voor alle leeftijdsgroepen.

    Bij de renovatie werd met veel oog voor stijl, hedendaagse vormgeving én authenticiteit te werk gegaan, zodat het geheel een eigentijdse en gezellige horeca-uitbating vormt die toegankelijk is voor alle leeftijdsgroepen.

  • Met de vernieuwing mikken de uitbaters dan ook op een gemengd publiek van zowel buurtbewoners, verenigingsleven, toeristen en zakenmensen. De renovatie van het Fenikshof geeft ongetwijfeld ook een nieuwe impuls aan het Biermuseum en maakt van de geklasseerde abdijsite weer een geïntegreerd en levend geheel dat ongetwijfeld tot de mooiste van het land behoort!

    Met de vernieuwing mikken de uitbaters dan ook op een gemengd publiek van zowel buurtbewoners, verenigingsleven, toeristen en zakenmensen. De renovatie van het Fenikshof geeft ongetwijfeld ook een nieuwe impuls aan het Biermuseum en maakt van de geklasseerde abdijsite weer een geïntegreerd en levend geheel dat ongetwijfeld tot de mooiste van het land behoort!

  • Photo Sharing
  • About SmugMug
  • Browse Photos
  • Prints & Gifts
  • Terms
  • Privacy
  • Contact
  • Owner Log In
© 2021 SmugMug, Inc.
    Borgt 44.JPG
    Borgt 50.JPG
    Borgt 51.JPG